A szemüveget viselők életét számos esetben megkönnyítheti a kontaktlencse viselés, például sportolás esetén. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő kontaktlencsét.

Kontaktlencse palettánk rendkívül széles, célunk, hogy pácienseinknek egyedi igényei alapján a legoptimálisabb, legjobb látásélességet és komfortérzetet biztosítsuk. A széles dioptria tartomány, bázisgörbület és átmérő variációk a legteljesebb kínálatot nyújtják a hazai optikai piacon.

Az egyszerűbb ún. szférikus lencsék mellett, egyedülálló, torzításgátló, speciális lencsékkel – cylinderes kivitelben is – jobb térlátást és kontrasztérzékenységet érhetünk el. Kezdődő presbyopiánál a távoli, köztes és közeli távolságra is használható új fejlesztésű multifokális lencséket javasoljuk. Utánozzák a természetes akkomodációt és emellett jó térlátást is biztosítanak.

Heti, havi és éves lágy lencsék mellett a napi eldobható viselet feleslegessé teszi a kontaktlencse oldatok használatát, allergiásoknak kifejezetten ajánlott. Színes lencséink esztétikusak és nem okoznak irritációt. Gázáteresztő lencséink magas oxigénáteresztő képessége, valamint aszferikus kialakítása adja a kontaktlencse igazi kényelmét viselője számára.

A jól illeszkedő lágy lencsék lefedik az egész szaruhártyát, ha anyaguk tartalmaz UV-blokkoló anyagot , akkor a szem belsejébe nem jutnak be a károsító UV-B és UV-A sugarak. Az UV elnyelő szilikon – hidrogél lencsék nem változtatják meg a lencsék egyéb teljesítményét, tehát tiszta látásélességet biztosítanak. Vannak kiemelt kategóriás UV szűrős kontaktlencsék, az első osztályba tartoznak az UV-B- 99 %-át és az UV-A 90 %-át elnyelők. A második osztályba tartoznak az UV-B 95 %-át és az UV-A 70 %-át elnyelők.

A fiatal korosztály szeme különösen érzékeny az erős ultraibolya behatásra, mert nagyobb a pupillájuk és tisztább a szemlencséjük, tehát mélyebben elnyelődhetnek a sugarak. A lézeres szemműtéten átesett pácienseknél is akiknek vékonyabb lett a szaruhártyájuk fontos a védelem, főleg a műtét utáni első 6 hónapban, de később is javasolt a jó minőségű elülső-hátsó felszínű UV védelemmel ellátott napszemüveg használata. A kontaktlencse szabadtéri sportolásnál is fokozott védelmet jelentenek.

A legoptimálisabb megoldás az Uv szűrős kontaktlencse és a szem egyéb részeit védő új, komplex védelmet biztosító E-SPF 25 ill. 50-es faktorszámú színezetlen ill. napszemüveg lencse használata. /részleteket lásd szemüveg lencséknél/

Kontaktlencse viselés esetén tartsuk be a lencse viselésre vonatkozó szabályokat és ne feledkezzünk meg a rendszeres, féléves kontrollokról!