Please update your Flash Player to view content.

UV védelem

UV védelem az év 365 napján !

Kevésbé ismert tény, hogy az ultraibolya (UV) sugárzás káros hatásai az életünk során összeadódnak.

A bőrünk után a szemünk van kitéve leginkább az UV besugárzásnak. Összefüggést találtak néhány szembetegség és a hosszú távú UV expozíció következtében kialakult szemhéjdaganatok, kötőhártya elfajulások, ismertebb nevén kúszóhályog, valamint a szürkehályog (szemlencse elhomályosulása) között.

 

Mi is valójában az UV sugárzás?

Az UV nem fény, nem része a látható fény spektrumának. 400-100 nm közötti hullámhosszt foglalja magába. Három alcsoportját különböztetik meg. UV-C, UV-B, UV-A. Az ózonréteg az UV-C sugárzást elnyeli, ez nem éri el a föld felszínét. Számunkra tehát a másik két csoport hatásaira kell fókuszálni. Az UV sugárzás az év minden napján károsíthatja szemünket. Ugyanis még a felhős napokon is átjut akár a teljes sugárzás mennyiségének 40%-a. Tűző napokon , főleg nyáron vízparton, homokos tengerparton extrém veszélyesek a sugarak. Télen inkább a nagy magasságokban havas felszínről verődnek vissza 90-95%-ban az UV-B és UV-A sugarak.

 


Milyen hatással van a szem szöveteire?

A rövid ideig tartó sugármennyiség átmeneti könnyezést, fájdalmat, fényérzékenységet okoz. A hóvakságként ismert kifejezés is erre utal, ha valaki 1-2 órán át hóról visszaverődő sugárzásnak van kitéve, illetve 6-8 órán át homokról visszaverődő napsugarakban tartózkodik a déli órák körül.

A komolyabb szembetegségek kialakulásához hónapok, évek kellenek. A szemhéjdaganatok mellett a kötőhártya és a szaruhártya szélén jelentkező háromszög alakú megvastagodás (kúszóhályog) gyakoriságának a magyarázata a periférikus fény fókuszálásának a következménye. 

A szaruhártya és a szemlencse a legfontosabb szövetek az UV sugárzás elnyelésének a szempontjából. A szürkehályog oka a szemlencse -fehérjék visszafordíthatatlan elváltozása. Az ideghártyát elérő UV mennyiség minimális , de kutatási eredmények rámutattak , hogy a korral összefüggő macula degeneráció és a sok napfényen töltött idő között összefüggés lehet.

 

Hogyan védekezzünk az UV sugárzás ellen?

A szemöldök, a szemüreg formája és a hunyorgás is nyújt némi védelmet. A hagyományos napszemüvegek amelyeken a 100 %-os Uv védelem felirat szerepel tudni kell, hogy csak a szemet elölről érő UV sugarak ellen véd. Ugyanakkor az UV sugárzás minden irányból éri a szemünket. A legtöbb napszemüveg nem megfelelő nagysága, íve, kialakítása miatt csekély védelmet biztosít, különösen az oldalirányból érkező sugárzás ellen. Ezek a perifériás sugarak a legveszélyesebbek! Tanulmányokat végeztek, hogy a szemüveglencsék hátsó felületéről visszaverődő UV sugarak fókuszálódva a kötőhártya orr felőli részére verődnek vissza. Később ebből alakulhat ki kúszóhályog és a szürkehályog is e szemlencse ezen részén kezd kialakulni. 

Szemüveglencsékben aktuális újdonság, hogy megjelent az ultra erős védelmet biztosító elülső és hátsó oldali UV védelemmel ellátott színezetlen, fényre sötétedő és napszemüveg lencse. A napvédő krémek faktorszámához hasonlóan a szemüveglencsék teljesítményét is megadják az E-SPF -Sun Protection-Factor értékkel. 

E-SPF =1 és 50 közötti értékig terjed. E-SPF =25 azt jelenti, hogy a szemüvegviselő 25X jobb védelemben részesül, mint szemüveg nélkül ill. színezett lencséknél 50-szer jobb a védelem.  Tanácsos minél magasabb faktorszámút kérni. Aki ilyen lencsét visel megvédheti szeme egészségét hosszú távon az UV sugárzás káros hatásaitól.

Eyecode

Ismerje meg szemének titkos kódját! Személyre szabott szemüveglencsék 3D méréssel

UV védelem az év 365 napján!

További információért kattintson ide

VARILUX MESTER OPTIKA

Korlátlan látás élmény!


A Varilux a világ vezető multifokális szemüveglencséje*, amelyet 60 éve talált fel az Essilor kutatója, Bernard Matenaz. Azóta a termék folyamatos fejlesztéseken ment keresztül és valamennyi újítást az adott kor és a szemüvegviselők igényeihez igazítva vezetett be az Essilor. A legújabb fejlesztés a Varilux lencsék 8. generációja a Varilux X széria, amely szélesebb látóteret és éles képet biztosít minden távolságra. Ezt választotta Várkonyi Andrea, a Varilux márka nagykövete is. (*Euromonitor 2016-os adatai alapján, kiskereskedelmi eladási értékben a kiskereskedelmi eladási árak alapján, szemüveglencse kategóriában, multifokális lencsemárkák körében.)

Galéria

Érdekességek

FEL